Историческа справка

Историческа справка за ОУ"Св.Иван Рилски" - гр.Хасково

През епохата на Възраждането, Хасково се оформя като важен стопански и културен център в Южна България. Численото нарастването и икономическо замогване на българското население в предопределят и неговите обществени изяви. Предприемчивото и забогатяло от търговията и занаятите българско население създава през 20-те години на XIX век своя българска община, която изиграва решаваща роля за организирането на просветния живот в града. Училищата в Хасково не са могли да съществуват извън общината, без нейната подкрепа и грижи. Тя съдействала и за намирането на подходящи учители и сключване с тях на договори за определено време.


През 1846г. Хасково е въведена взаимоучителната метода от учителя Стоянчо Николов Стамболиев от Казанлък и по този начин се слага началото на новобългарското образование в града.
Една дописка във в-к ,,Турция” бр.45 от 1865г. ни дава представа с какви училища разполага Хасково: ,,В града ни има четири училища. Едно градско ново и във великолепно здание, друго в Овчарската махала, още едно - девическо и друго -гръкоманско. Последното е останало с 5 ученика и дреме, както се вижда скоро ще и да заспи, но малка ма е грижа за него.’’


Само 5 години по-късно във в-к ,,Македония” бр. 16 от 13.01.1870г. се появява нова дописка за състоянието на училищата в Хасково: „От училищата в Хаскюй най-добре за сега отива главното училище, а училищата в Овчарската и Търноската /Трънската / махала са съвсем разстроени. Желателно е прочее и твърде потребно е да има Настоятелство, което да има под надзор не само главното, но и училищата в гореречените махали.”


От гореизложените две дописки във възрожденския печат става ясно, че за периода от 1865г. до 1870г. освен изброените вече четири училища в града се появява едно ново училище - в Трънската махала на Хасково /кв.Змийний/. Едно е абсолютно сигурно, че през 1869г. това училище е съществувало, тъй като дописката във в-к „Македония” е от 13.01.1870 г. Това ни дава основание (поради липса на друг документален материал) да приемем 1869г. за начална година на откриването на училището в Трънската махала, наследник на което е днешното Основно училище „Свети Иван Рилски” в град Хасково.