Правилник

 

ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ПРАВИЛНИКА ЗА ДЕЙНОСТТА
НА ОУ "СВ. ИВАН РИЛСКИ" – ХАСКОВО
2010/ 2011 учебна година

Ученици

Чл. 29. (1) Учениците участват като партньори в училищното обучение и имат активна роля за постигане на целите на образователно-възпитателния процес.

(2)Ученикът е длъжен да:

1. познава добре и да изпълнява задълженията си, определени с правилника за дейността на училището и ППЗНП,

2.съхранява авторитета на училището и развива училищните традиции.

3. да се явява в училище и на организираните от училището мероприятия В ПРИЛИЧЕН ВЪНШЕН ВИД, който съответства на положението му и на добрите нрави.

Забранява се: оскъдно и предизвикателно облекло (поли по-къси от 4 пръста над коляното, потници, къси панталони), обувки с ток по-висок от 4 см. или платформа, пиърсинг, грим, лак, татуировки, боядисани коси, неподходящи прически (дълги бритони, тупирани коси, използване на лак, гел, спрей), накити и символи, показващи принадлежност към секта, религиозна общност или движение.

4. опазва училищното имущество. При доказана повреда е длъжен да възстанови щетите в седемдневен срок.

5. опазва безплатните учебници, като в края на учебната година ги върне в библиотеката в запезен вид; при нанесени щети да възстанови учебниците или заплати стойността им;

6. показва на дежурния учител и охраната ученическата си книжка при влизане в сградата;

7. представя винаги ученическата си книжка при изпитване.

8. представи в срок от три дни медицинска бележка или писмо от родителя/настойника за причините за отсъствието му от учебни занятия. Медицинската бележка да бъде подписана и от родителя /настойника

9. при необходимост от отсъствие по семейни причини:

 - до 3 дни в една учебна година с уведомление от родителя;

 - до 7 дни в една учебна година родителят/настойникът да подаде предварително писмена молба до директора на училището за разрешение

10. при необходимост да изчака 15 минути след започването на учебния час съответния преподавател в класната стая.

11. да пази личните си вещи, да не ги оставя без надзор. За изгубени вещи училището не носи отговорност;

12. да се явява  в училище 10 мин. преди началото на учебните занятия;

Чл.30. (1) Ученикът има право да:

1. избира училището, профила на обучение, предме-тите и дейностите, предвидени в учебния план като избираеми;

2. участва по свой избор в организираните от учили-щето извънкласни и извънучилищни дейности;

3. получава от учителите информация по въпросите, свързани с неговото обучение;

4. получава от учителите и от други длъжностни лица информация и консултации по професионалното му ориентиране и развитие;

5. получава от учителите консултации при организи-ране на самостоятелната си подготовка при условие, че е положил необходимите усилия за усвояване на учебното съдържание.

6. ползва безплатно училищната материално-техни-ческа база в учебно време, както и в извънучебно време за развитие на интересите и способностите си по ред, определен от директора на училището;

7. ползва безплатни учебници и учебни помагала по ред определен с нормативен документ на министъра на образованието;

8. бъде поощряван с морални награди за високи постижения в учебната, извънкласната и извънучилищната дейност;

9. участва в работата на педагогическия съвет, при обсъждане резултатите от обучението, награждаване и наказване на ученици.

10. учениците от всяка паралелка могат да избират ученически съвет, който да организира участието им в училщни мероприятия и привлекателни за тях дейности с цел развиване на ученическата общност в паралелката и приобщаването им към училищния живот;

11. ако е освободен от учебения предмет физическо възпитание и спорт да не присъства в часа, когато е първи или последен за деня, а в останалите часове да присъства без да участва;

12. ползва мобилен телефон  в училище, но не по време на  учебен час; при нарушение телефона се изземва и предава на родителя/настойника;

(2)Ученикът няма право да:

1. отсъства от учебни занятия без уважителни причини;

2. участва в хазартни игри, да пуши, да употребява наркотични средства и алкохол;

3. участва в политически партии и организации до навършване на 18-годишна възраст;

4. унижава личното достойнство на съучениците си и упражнява физическо и психическо насилие върху тях, свързано с религиозни, етнически и полови различия;

5. накърнява или унижава с поведението си авторитета и достойнството на учители, служители, съучениците си или граждани с думи или действия, както прилага психическо и физическо насилие върху тях;

6. създава пречки на учителя при и по повод изпълнение на служебните му задължения

7.пропагандира религиозни и политически идеи сред останалите ученици;

8. руши училищната собственост;

9. фалшифицира, унищожава училищна документация или медицински документи;

10. ползва мобилен телефон по време на час;

11. използва мобилния си телефон за правене на снимки и клипове в сграда и района на училището;

12. разпространява и/или използва материали, компрометиращи училището, учителите, учениците и съучениците си;

13. носи в училище пиратки, хладно и огнестрелно оръжие и други подобни и да застрашава живота и здравето на ученици, учители и служители.

14. ученикът няма право да се надвесва от прозорците на училището.

15. да внася в класните стаи и физкултурния салон храни и напитки.

Чл.31. (1) Отсъствие на ученик от учебен час без уважителни причини е неизвинено отсъствие.

(2) Закъснения до 15 минути за три учебни часа без уважителни причини се считат за един учебен час неизвинено отсъствие.

(3) Максималният брой допустими неизвинени отсъствия е 15.

Наказания

Чл.32. Ученик, който унижава личното достойнство на съучениците си и упражнява физическо и/или психическо насилие върху тях, свързано с религиозни, етнически или полови различия се наказва, съгласно ППЗНП.

Чл.33. (1) За неизпълнение на задълженията си по ЗНП, ППЗНП и този правилник /ПДУ/, ученикът се наказва съгласно чл. 139 и чл. 140 от ППЗНП със:

1.забележка;

2.извършване на дейностти в полза на училището в свободното от учебни часове време;

3.предупреждение за преместване в друго училище;

4.преместване в друго училище;

5.преместване от дневна форма в самостоятелна форма на обучение за ученици, навършили 16-годишна възраст.

(2) Дейностите в полза на училището по ал.1 т.2: почистване на класна стая, коридори, училищния двор, библиотеката.

(3) При явяване на ученикът с облекло, вид и състояние, които не му позволяват да участва в образователно – възпитателния процес и са в нарушение на ППЗНП и ПДУ се отстраняват от училище до отпадане на основанието за отстраняването. За времето на отстраняване на ученика се нанасят неизвинени отсъствия и дежурния директор или помощник – директор уведомява родителите.

(4).Когато ученикът пречи на учителя и/или на съучениците си по време на учебен час, може да бъде отсранен до края на учебния час, като не напуща сградата на училището. На отстранения ученик се възлага задача от учителя, която той изпълнява при: педагогически съветник, библиотекар или учител определен по график.

(5) При тежки или системни нарушения на задълженията определени в този правилник и ПДУ освен наказания по ал.1 на ученика може да се наложи и мярка намалявяне на поведението. Прилага се след изменение на наредбата от МОМН.

(6) Наказанията по ал.1 се налагат и за допуснати неизвинени отсъствие:

за 5 (пет) и повече неизвинени отсъствия ученикът се наказва със “забележка” по чл.139 ал.1 т.1 ППЗНП;

за 10 (десет) и повече неизвинени отсъствия – с наказание “предупреждение за преместване в друго училище” по чл.139 ал.1 т.3 ППЗНП;

при 15 (петнадесет) и повече отстъствия – с “преместване в друго училище до края на учебната година” по чл.139 ал.1 т.4 ППЗНП.

(7) Наказанията по 139 ал. 1, т. 1 се налагат със заповед на директора по предложение на класния ръководител, а тези по 139 ал.1  т.3 и т.4 – със заповед на директора по предложение на педагогическия съвет.

(8) Преди налагане на наказание по ал. 1 класният ръководител е длъжен да уведоми родителя или настойника на ученика и Дирекция “Социално подпомагане” за извършеното нарушение, а ученикът има право да бъде консултиран и информиран от представител на Дирeкция “Социално подпомагане” с цел защита на неговите права и интереси.

(9) Наказанията по т.2 се извършват при нанасяне на умишлени щети върху материално – техническата база .

(10) Директорът е длъжен преди налагане на наказанието по чл.139 ал. 1, т. 1 , т. 2 и т.3 да изслуша ученика и да провери фактите и обстоятелствата, свързани с нарушението.

(11) Наказанието по 139 ал. 1, т.4 се налага като крайна мярка при тежки нарушения. Педагогическият съвет обсъжда доклада на класния ръководител или докладчик за извършеното нарушение и изслушва ученика или определен от него учител или друг ученик. На заседанието на педагогическия съвет може да присъства и родителят или настойникът на ученика.

(12) В заповедта на директора се посочват видът на наказанието, причините и срока за налагането му.

(13) Наказанието по чл.139 ал. 1, т.4 от ППЗНП влиза в сила от началото на следващата учебна година в случай, че е наложено до 30 учебни дни преди края на учебните занятия.

(14) Наказанията по ал. 1 се заличават с изтичане на съответната учебна година. Наказанието по ал. 1, т. 1 или т.3 може да се заличи и предсрочно по реда на ал. 2.

(15) Наказанията и тяхното заличаване се вписват в ученическата книжка и в дневника на класа.

(16) Ученик, наказан по чл.139 ал. 1, т.4, продължава обучението си в друго училище при условия и по ред, определени със заповед на началника на инспектората по образованието. След заличаване на наказанието ученикът може да продължи обучението си в училището, в което е преместен.

(17) Заповедите на директора за налагане на наказанията по ал. 1 могат да се обжалват пред началника на РИО.

 

Родители

Чл.48. (1) Родителите са длъжни да осигуряват присъствието на децата си в училище, да присъствуват на организираните родителски срещи, да се информират за поведението и проявите на своите деца;

(2) Родителят е длъжен не по-малко от един път месечно да посещава училище, за да се усведомява за детето си от класния ръководител. Получава декларация всеки месец за детето си – срeщу подпис.

(3) Родителите имат право да бъдат избирани в училищното настоятелство, да спонсорират и подпомагат училището за различни мероприятия и обогатяване на МТБ.

(4) Родителите нямат право да уронват авторитета на училището и учителите /с думи и/или действия/.

 

Последна промяна (Сряда, 27 Октомври 2010г. 10:44ч.)